top of page
Η ανατροφή των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία φαίνεται να μην είναι εύκολη υπόθεση. Οι ρυθμοί της ζωής, οι πιέσεις του σχολικού περιβάλλοντος, η έλλειψη χρόνου ή ακόμα και τα απρόβλεπτα γεγονότα ζωής μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες και να κάνουν κάθε γονιό να νιώσει αβοήθητος στο δύσκολο ρόλο του. Για το λόγο αυτό, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερο ρεύμα γονέων που επιθυμούν να εμπλακούν σε μια συμβουλευτική σχέση προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες που συναντούν κατά την ανατροφή των παιδιών τους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ταυτόχρονα συνυπάρχουν περαιτέρω προκλήσεις (διαζύγιο, απώλειες, ασθένειες).
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο τις σχέσεις με τους άλλους, όσο και τη μαθησιακή τους απόδοση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν μία θετικότερη εικόνα του εαυτού τους. Η φτωχή επένδυση στη σχολική μάθηση, η έλλειψη ικανοποιητικών κοινωνικών σχέσεων, κάποια προβλήματα συμπεριφοράς σχετίζονται συχνά με αυτό που ονομάζουμε «συναισθηματική ανωριμότητα του παιδιού». Με τους κατάλληλους χειρισμούς, ο πατέρας και η μητέρα μπορούν να ενθαρρύνουν έμπρακτα το παιδί τους να ωριμάσει συναισθηματικά, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις απογοητεύσεις, τις ματαιώσεις της καθημερινότητας και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία.
Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και να αυτονομηθεί. Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών, και τα πιο συχνά θέματα που αναφέρονται είναι:
-
Προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο
-
Δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
-
Μαθησιακές δυσκολίες
-
Διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
-
Εκπαίδευση σε καθημερινές δεξιότητες (σίτιση, αγωγή τουαλέτας κλπ.)
-
Διαταραχές αυτιστικού φάσματος
-
Αυτοπεποίθηση παιδιού
-
Επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
-
Αδυναμία έκφρασης συναισθήματος του παιδιού και συναισθηματικές δυσκολίες
-
Διαχείρηση άγχους
-
Επιθετικότητα, ανυπακοή, εκρήξεις θυμού και άλλες δυσλειτουργικές συμπεριφορές
-
Ενδοοικογενειακά προβλήματα (διαζύγιο, απώλεια μέλους της οικογένειας κ.α.)
Παρά την ονομασία της, η συμβουλευτική δεν είναι ένα «μάθημα», ούτε μία σειρά συμβουλών, καθώς κάθε οικογένεια αποτελεί ένα ξεχωριστό και μοναδικό σύνολο όσο και τα μέλη που την συναποτελούν. Όντως, μπορεί ο ψυχοθεραπευτής να δώσει συγκεκριμένες άμεσες συμβουλές για ορισμένα θέματα, όμως αυτό αποτελεί μέρος μόνο της διαδικασίας. Στόχος της Συμβουλευτικής είναι να βρεθούν οι βαθύτερες αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν ανησυχία ή αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, να αναγνωριστούν οι ανάγκες της οικογένειας, ώστε να είναι εφικτή η επίλυση όσων δημιούργησαν το πρόβλημα. Μέσω της συνεργασίας ψυχοθεραπευτή-γονέα γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια να δοθεί ένα νόημα στη συμπεριφορά του παιδιού. Ο ψυχοθεραπευτής, όντας έξω από την οικογένεια, προσφέρει συχνά μία άλλη ερμηνεία από αυτήν προς την οποία σκέφτονται οι γονείς. Αυτή η νέα «ματιά» μπορεί να ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους θεώρησης και αντιμετώπισης του παιδιού από τους γονείς του. Αλλάζοντας στάση οι γονείς, αλλάζει και το παιδί, αφού σε κάθε οικογένεια, υπάρχει αλληλεπίδραση των μελών της.
Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών κάθε οικογένειας, αν και συνίσταται οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε μια συστηματική βάση εβδομαδιαίως ή ανά δεκαπενθήμερο. Δεν είναι δεσμευτική η παρουσία και των δύο γονέων στη Συμβουλευτική Γονέων, αν και αυτό προτιμάται, καθώς βοηθάει στην παρουσίαση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας του παιδιού.
bottom of page