
Η ανατροφή των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία φαίνεται να μην είναι εύκολη υπόθεση. Οι ρυθμοί της ζωής, οι πιέσεις του σχολικού περιβάλλοντος, η έλλειψη χρόνου ή ακόμα και τα απρόβλεπτα γεγονότα ζωής μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες και να κάνουν κάθε γονιό να νιώσει αβοήθητος στο δύσκολο ρόλο του. Για το λόγο αυτό, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερο ρεύμα γονέων που επιθυμούν να εμπλακούν σε μια συμβουλευτική σχέση προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες που συναντούν κατά την ανατροφή των παιδιών τους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ταυτόχρονα συνυπάρχουν περαιτέρω προκλήσεις (διαζύγιο, απώλειες, ασθένειες).
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο τις σχέσεις με τους άλλους, όσο και τη μαθησιακή τους απόδοση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν μία θετικότερη εικόνα του εαυτού τους. Η φτωχή επένδυση στη σχολική μάθηση, η έλλειψη ικανοποιητικών κοινωνικών σχέσεων, κάποια προβλήματα συμπεριφοράς σχετίζονται συχνά με αυτό που ονομάζουμε «συναισθηματική ανωριμότητα του παιδιού». Με τους κατάλληλους χειρισμούς, ο πατέρας και η μητέρα μπορούν να ενθαρρύνουν έμπρακτα το παιδί τους να ωριμάσει συναισθηματικά, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις απογοητεύσεις, τις ματαιώσεις της καθημερινότητας και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία.
Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και να αυτονομηθεί. Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών, και τα πιο συχνά θέματα που αναφέρονται είναι:
-
Προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο
-
Δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
-
Μαθησιακές δυσκολίες
-
Διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
-
Εκπαίδευση σε καθημερινές δεξιότητες (σίτιση, αγωγή τουαλέτας κλπ.)
-
Διαταραχές αυτιστικού φάσματος
-
Αυτοπεποίθηση παιδιού
-
Επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
-
Αδυναμία έκφρασης συναισθήματος του παιδιού και συναισθηματικές δυσκολίες
-
Διαχείρηση άγχους
-
Επιθετικότητα, ανυπακοή, εκρήξεις θυμού και άλλες δυσλειτουργικές συμπεριφορές
-
Ενδοοικογενειακά προβλήματα (διαζύγιο, απώλεια μέλους της οικογένειας κ.α.)